вівторок, 20 лютого 2024 р.

В рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?"

         В рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?" 

В ЗДО№3 "Веселка", соціальним педагогом для дітей молодшого віку з 3 до 4 років, було проведено ігрові вправи "Обійманці",  авторка психологиня Світлана РОЙЗ, 



  Близькість завжди зцілює. Відчуття близькості допомагає розпочати процес відновлення після стресу. Люди, які пережили складні події, часто перестають відчувати власну тілесність.          Повернення до відчуттів тіла, контакт із близькими, можливість діяти, допомагають віднайти відчуття стабільності та поновити зв’язок із собою, дорослими, з довколишнім світом.  Діти, які пережили травматичний досвід, можуть бути чутливими до фізичного контакту та не давати до себе доторкатися. Хоча дорослим часто не вистачає на це сил, та кращий і найбільш дієвий інструмент зцілення в цій ситуації — гра.

   Метафори, які я пропоную в «обійманцях»: близькість, безпека, дім, тепло. Усе це можна подарувати одне одному в грайливих практиках. Всі запропоновані доторки та обійми передбачають різну інтенсивність та дистанцію, тож обирайте їх, керуючись конкретною ситуацією.

    Один із елементів гри — поробки, які можна створювати разом із дорослим чи самостійно. Творчі дії, створення об’ємних фігур, розмальовування теж пов’язані з процесом відновлення. Для дітей, що перебувають під дією стресу та травматизації, важливі практики та дії, в яких вони одразу можуть побачити результат.

     Ми з нашими дітками розглянули картинки звірів де вони обіймаються. Розмалювали картинки. Потім спробували повторити вправи "Обіймусі", спочатку з дорослими, потім дітки почали обіймати своїх друзів. Діти брали участь за бажанням. Утворилася гра, у всіх піднявся настрій. 

    Це дає відчуття контрольованості та підвищує самооцінку. Змога одразу відчути радість творчого процесу дає їм важливе відчуття себе як творців і переможців.

    Під час війни у цей складний для всіх час, діти потребують нашої емоційної пітримки.


В садочку це актуально, проводити цю гру під час "Повітряної тривоги", коли діти знаходяться в укритті.

Також ми рекомендуємо і батькам гратися з дітьми в цю гру "Обійманці".


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

ЗДО №3 "Веселка" отримав сертифікат за участь у конкурсі для дошкільнят "Власна монета"

  Вітаємо з отриманням електронного сертифіката!   Дякуємо, що долучаєтеся до заходів Національно банку України з фінансової грамотності.   ...