понеділок, 8 травня 2023 р.

5 ПРОВАЛЬНИХ ПОМИЛОК ПІДТРИМКИ. Про важливість підтримки у критичні моменти

        


5 ПРОВАЛЬНИХ ПОМИЛОК ПІДТРИМКИ

Немає універсальної формули, яка підходить для кожного випадку. Але є речі, які точно не варто робити, тому що вони шкодять і не є підтримкою.

1. ПОРОЖНІ ОБІЦЯНКИ

"Все буде добре", "життя обов'язково налагодиться" - це порожні обіцянки. Ви не можете знати напевно, що чекає на нас у майбутньому, а в такому формулюванні ще й підкреслюєте, як зараз погано (адже добре, якщо воно «добре» взагалі буде, то тільки в майбутньому).

Якщо не знаєте, що сказати, - мовчіть, будьте поруч і обіймайте. Ви здивуєтеся, але один із найефективніших способів підтримки – теплі дружні обійми та прості слова співчуття ("Мені дуже шкода", "Я так тобі співчуваю").

2. ЗАБОРОНА НА ЕМОЦІЇ

"Не плач", "не треба так переживати", "заспокойся", "візьми себе в руки" тощо.

Якщо ви дійсно хочете підтримати людину, а не просто позбутися її самої чи її плачу, то ви якраз таки допомагатимете їй виявляти свої емоції, а не пригнічувати їх. Ні для кого не новина, що стримані емоції руйнують нас зсередини, перетворюються на хвороби та отруюють нам життя.

Будь-яка людина має право сумувати, злитися, відчувати образу, коли перебуває у важкій життєвій ситуації. До друзів і близьких ми звертаємося не тоді, коли хочемо виглядати дорослими, розумними та сильними, а тоді, коли хочемо просто побути самими собою, нічого не зображаючи.

Тому, якщо ви хочете підтримати чи втішити когось – дайте йому можливість розповісти про свої переживання.

3. ЗНЕЦІННЯ ЧУЖИХ ПРОБЛЕМ

"Це не варте таких сліз", "це не кінець світу", "нічого ж по суті не трапилося", "це можна пережити" і т.д.

Якщо ви не розумієте почуття іншої людини, не розумієте, як влаштовані її переживання — це не означає, що вона не страждає. І навіть те, що "в Африці діти голодують" або "є ті, кому набагато гірше", не робить його страждання меншим.

Але найстрашніше те, що знецінення завдає реальної шкоди. Людина перестає відчувати себе значущою і важливою для вас, почувається непотрібною, не зрозумілою, втрачає здатність до довіри.

До речі, психологи відносять знецінення до однієї зі складових емоційного насильства.

4.БЕЗКОРИСНІ ПОРАДИ

Це ж очевидно — будь-якій людині з проблемою необхідно в першу чергу виговоритися і бути почутим. Не отримати мудру пораду, не вислухати настанови, а висловити, одягнути слова у те, що він відчуває.

А вже поради, адресовані в минуле ("треба було зробити так"), — найбезглуздіше, що можна сказати. Вже все сталося, минуле не змінити, історія не має умовного способу.

5. ОЦІНЮВАЛЬНІ КОМЕНТАРІ

"Раніше думати треба було", "а я тебе попереджав(ла)", "все ж таки було очевидно заздалегідь", "не треба бути таким наївним" і т.д.

Тут навіть коментарі зайві. Цілком зрозуміло, що це не підтримка.

Це банальне самоствердження за рахунок більш слабкої та вразливої (бо йому зараз погано, він проживає горе) людини.

PS:

      Найкращий спосіб підтримати близького друга чи рідну людину — просто бути поруч, уважно вислуховувати, дбайливо та тепло обіймати.

      Не оцінювати та не знецінювати, не перебивати зі своїми коментарями, не переносити на нього свої проекції, домисли та висновки з порадами.

      Все, що потрібне — це жива участь, добре співчуття, душевне тепло. Можливість висловити свої почуття, емоції, переживання.

     І реальна конкретна допомога, турбота (посидіти з дітьми, зібрати гроші, приготувати їжу і т.д.), а не абстрактні пропозиції.

"Коли ви знаходитесь з кимось, хто вас тотально приймає - це терапія. Відбувається лікування."

"НАЙКРАЩИЙ СПОСІБ ЗЦІЛИТИ ЛЮДИНУ - ЦЕ МІЦНО ЇЇ ОБІЙНЯТИ".

Інфографіка:  Катерина Кох





 

Немає коментарів:

Дописати коментар